A la Comissió d’Economia i Hisenda, la regidora Joana Ortega afirma que la gastronomia catalana reflecteix la cultura i la identitat del país, i reclama que Barcelona exerceixi com a capital de Catalunya, promovent el patrimoni gastronòmic i impulsant rutes culinàries entre els barcelonins i barcelonines
El Grup municipal de Junts per Barcelona ha acordat avui amb tots els grups posar en marxa des de l’Ajuntament de Barcelona un programa d’impuls i promoció de la Gastronomia Catalana. A la Comissió d’Economia i Hisenda, la regidora Joana Ortega ha afirmat que la gastronomia catalana reflecteix la cultura i la identitat del país, i ha reclamat que Barcelona exerceixi com a capital de Catalunya, promovent el patrimoni gastronòmic i impulsant rutes culinàries entre els barcelonins i barcelonines.
A la Comissió d’Economia i Hisenda, celebrada aquesta tarda a l’Ajuntament, la regidora de Junts BCN Joana Ortega ha defensat una proposició que acorda “instar al govern municipal a posar en marxa un programa ambiciós en el marc Calalunya Regió Mundial de la Gastronomia 25 de promoció de la Gastronomia Catalana a través de:
- Ampliar, de forma especial aquest any, les activitats ja previstes del Cicle Tasta’m (Carnaval amb botifarra d’ou al mercat del Poblenou; Tasta’m Sant Jordi al mercat de Sants; Tasta’m amb musclos al mercat de Sant Gervasi; Tasta’m sardinada al mercat de la Concepció; Tasta’m Fruits de tardor al mercat de Montserrat.). Ampliar aquest cicle a altres mercats on es puguin degustar productes de diferents territoris agroalimentaris catalans.
- Acollir, en el si del Petit Mercat de Mercats de Provençals i en la nova edició de Mercat de Mercats, degustacions i cicles de xerrades de diferents territoris gastronòmics catalans.
- Incloure, dins del programa educatiu de l’Institut de Mercats, diferents actuacions en referència a Catalunya Regió Mundial Gastronòmica per tal de donar a conèixer entre els nens i nenes, i els joves, la gastronomia catalana i els seus territoris.
- Impulsar el programa Gastrosàvies que posa en valor les dones, i totes aquelles persones, que formen part de la transmissió del coneixement de la cuina tradicional catalana, fomentant la interacció entre generacions, creant un espai de trobada i aprenentatge mutu.
- Impulsar que dins les activitats de Festes Majors dels Barris, i també a la Mercè, es recuperin cuinats tradicionals i es promogui la gastronomia catalana.
- Adaptar el projecte català “12 mesos, 12 paisatges gastronòmics” a Barcelona creant “ 10 mesos, 10 districtes per degustar” portant en els centres cívics la gastronomia del nostre país, en col·laboració amb els mercats, restaurants i eixos comercials, per fer arribar a tota la ciutadania la riquesa de productes alimentaris i cuines que floreixen en cada paisatge gastronòmic durant les diferents estacions.
- Promoure, a través dels mercats municipals i els eixos comercials, rutes vinculades a la gastronomia i al vi a Catalunya, a través de fórmules diverses (sortejos, premis per consum, concursos, ets) que afavoreixin la descoberta dels paisatges catalans i els seus sabors.
- Treballar conjuntament amb Mercabarna un programa específic per la celebració de Catalunya Regió Mundial Gastronòmica 2025.
- Elaborar campanyes divulgatives per promoure l’economia circular i combatre el malbaratament alimentari.”
Joana Ortega ha explicat que Catalunya s’ha convertit en la primera regió europea que rep la distinció de Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Aquest projecte, impulsat per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT), amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Acadèmia Catalana de la Gastronomia i la Nutrició, la Fundació Alícia i la Fundació del Bulli, “representa un reconeixement a l’excel·lència alimentària i gastronòmica del país”.
“La gastronomia a Catalunya és una expressió profunda de la nostra cultura i identitat, i també un element de reconeixement mundial pel prestigi dels nostres restaurants”, ha destacat la regidora Ortega. “Els nostres cuiners i cuineres són ambaixadors de Catalunya al món, obrint les portes a la descoberta del nostre territori i la nostra producció alimentària”. Per a la regidora de Junts, “Barcelona ha d’actuar com la capital del país que és, i promoure, el patrimoni vinculat a la gastronomia i els paisatges agroalimentaris, promovent entre els barcelonins i barcelonines rutes gastronòmiques de país”.
En el marc d’aquesta nominació, es desenvoluparan diversos projectes vinculats a la promoció de la gastronomia catalana, amb un enfocament particular en fomentar l’economia circular i combatre el malbaratament alimentari. A més, Joana Ortega ha subratllat la importància de la xarxa de Mercats Municipals, “una joia que hem de promoure, compromesos en fer de Catalunya un referent gastronòmic, i és que precisament han estat venedors de Mercats els qui ens han suggerit aquesta proposició”. La iniciativa s’ha aprovat per unanimitat, Ortega ha agraït aquest posicionament favorable.
Barcelona, 19 de febrer de 2025