La Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports aprova una iniciativa que, coincidint amb el 16 de maig com a Dia Internacional de la Celiaquia, acorda, entre d’altres mesures, reclamar ajuts econòmics específics per compensar el sobre cost alimentari i la incorporació del producte sense gluten a la cistella bàsica amb IVA reduït (4%), promoure la formació en inclusió alimentària i elaborar campanyes de sensibilització
El Grup Municipal de Junts per Barcelona ha impulsat l’aprovació avui a l’Ajuntament d’una Declaració Institucional per normalitzar, visibilitzar i protegir els drets de les persones celíaques. La Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports ha aprovat una iniciativa que, coincidint amb el 16 de maig com a Dia Internacional de la Celiaquia, acorda, entre d’altres mesures, reclamar ajuts econòmics específics per compensar el sobre cost alimentari i la incorporació del producte sense gluten a la cistella bàsica amb IVA reduït (4%), promoure la formació en inclusió alimentària i elaborar campanyes de sensibilització.
El grup municipal de Junts per Barcelona, de la mà de la seva regidora en l’àmbit de la Salut, Titon Lailla, ha presentat una Declaració Institucional a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports, que s’ha aprovat amb les vots de tots els grups relacionada amb les persones afectades de celiaquia.
En l’exposició de motius, la Declaració Institucional assenyala que:
El 16 de maig se celebra el Dia Internacional de la Celiaquia, una data per donar visibilitat a les persones que conviuen amb la malaltia celíaca i per reforçar el compromís de les institucions públiques en la promoció de la salut, la inclusió i la igualtat d’oportunitats.
La malaltia celíaca és un trastorn sistèmic de base autoimmune que es desencadena per la ingesta de gluten, una proteïna present en cereals com el blat, l’ordi o el sègol. Es calcula que afecta aproximadament l’1% de la població, tot i que molts casos encara no estan diagnosticats. Aquesta condició obliga a seguir una dieta estricta sense gluten durant tota la vida, ja que l’exposició pot causar greus conseqüències per a la salut.
Conscients de les dificultats que afronten diàriament les persones celíaques —des del sobrecost dels productes sense gluten fins a la manca d’oferta segura en la restauració o en espais escolars i públics—, aquest Ajuntament expressa el seu compromís amb la visibilització, normalització i protecció dels drets
d’aquest col·lectiu. S’estima que els productes sense gluten són entre un 200% i un 400% més cars que els seus equivalents amb gluten.
Amb motiu del Dia Internacional de la Celiaquia, fem una crida a tota la ciutadania per avançar cap a una societat més justa, accessible i compromesa amb les necessitats específiques de totes les persones, sense exclusions.
Perquè garantir el dret a una alimentació segura també és una qüestió de drets humans.
Per tot plegat, la Declaració en la seva part executiva acorda:
- Reconèixer el dret de les persones celíaques a una vida plena, segura i digna, amb accés garantit a l’alimentació adequada en tots els àmbits: educatiu, sanitari, laboral, social i cultural.
- El compromís de promoure mesures municipals que afavoreixin la inclusió alimentària, com la formació en alimentació sense gluten al personal de menjadors escolars i serveis de restauració pública.
- Donar suport a les entitats i associacions de persones celíaques que treballen incansablement per informar, acompanyar i defensar els drets del col·lectiu.
- Instar altres administracions públiques, empreses i institucions a facilitar una oferta alimentària sense gluten assequible i segura, i a impulsar accions de sensibilització i detecció precoç de la malaltia celíaca.
- Sol.licitar la incorporació del producte sense gluten a la cistella bàsica amb IVA reduït (4%), per fer més assequible la dieta celíaca, així com a subvencions directes o deduccions fiscals per a persones diagnosticades amb malaltia celíaca, especialment per a famílies vulnerables amb infants afectats.
- Elaborar un protocol sanitari estatal unificat per a la detecció precoç i seguiment mèdic de la malaltia celíaca dins del Sistema Nacional de Salut.
- Garantir una formació obligatòria per a professionals sanitaris i de restauració sobre la malaltia celíaca i la contaminació creuada.
- Ajuts econòmics específics a famílies amb membres celíacs per compensar el sobrecost alimentari, especialment per a rendes mitjanes i baixes.
- Elaborar campanyes de sensibilització i informació pública sobre la celiaquia, especialment en el marc de festes populars, activitats culturals i turístiques.
- Fomentar convenis amb gremis de restauració i hotels per promoure formació i certificació de locals “gluten-free friendly”.
- Elaborar incentius a la producció i distribució local d’aliments sense gluten, per fomentar un mercat accessible i de proximitat.
- Fomentar la investigació científica i mèdica per millorar el diagnòstic, el tractament i la qualitat de vida de les persones celíaques.
- Traslladar aquesta declaració als Consells de Salut, al Departament de Salut, a les Diputacions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, a la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, i als organismes internacionals pertinents.
Barcelona, 20 de maig de 2025